2019.09.22. ,
facebookrss


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Sárga finomság a tányéron

A sütőtök nem csak egészséges, hanem ízletes is és számtalan módon elkészíthető. Összeállításunkban kedvelt gasztrobloggerek árulják el receptjeiket.

Családi Lap
2013.12.11  11:00   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

A sütőtök nem csak egészséges, hanem ízletes is és számtalan módon elkészíthető. Összeállításunkban kedvelt gasztrobloggerek árulják el kedvenc ételük receptjét.
Sütőtökös sajtkrém (mártogatós)

Falusi Libák, a falusilibak.cafeblog.hu bloggerei
„A három gyerek mellett a sütés-főzés kikapcsol, megnyugtat bennünket. Kiélhetjük a kreativitásunkat, és jó látni, ízlelni, mi kerül ki a kezeink közül."

Hozzávalók (kb. 12 szelethez)
100 g ömlesztett sajt (tömlős)
80 g sütőtökpüré
1/2 fej lila hagyma
50 g reszelhető sajt (pl. trappista, füstölt)
1 tk. mustár
só, bors, bazsalikom

A sütőtököt süssük puhára. Egy tálba nyomjuk bele az ömlesztett sajtot, mérjük ki hozzá a sütőtököt, és egy villával pépesítsük. A lila hagymát szeljük apróra, keverjük a püréhez. Reszeljünk le 50 g sajtot, és a mustárral együtt ezt is adjuk a krémhez. Igény szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg fél teáskanál szárított bazsalikommal.
Pirított kenyéren vagy bagetten tálaljuk.


Mandarinos sütőtökleves

Farkasházi Réka és Gubás Gabi, az anyakanyar.hu oldal bloggerei
„A főzés teljesen kikapcsol a napi rohanásból. Színeket, ízeket alkotunk, a végeredménnyel pedig örömet okoztunk a szeretteinknek."

Hozzávalók
600 g Hokkaidó-tök (japán sütőtök)
50 g méz
10 g gyömbér
0,7 l zöldségalaplé
1 dl tej
5 g reszelt mandarinhéj
1 dl mandarinlé
5 csepp mandarinolaj

Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, eközben előkészítjük a sütőtököt. Megmossuk, feldaraboljuk, a magokat eltávolítjuk. Sütőbe helyezzük, és addig sütjük, amíg a tökben található cukrok karamellizálódnak. Amikor megsült, eltávolítjuk a héját, és a tököt egy főzőedénybe tesszük. Ráöntjük a mézet, a gyömbért, és tovább karamellizáljuk. Mikor a gyömbér is megpuhult, felöntjük zöldségalaplével, a mandarinlével és a tejjel. Felforraljuk, leturmixoljuk, és finom szűrőn átszűrjük. A mandarinhéjjal és a sziruppal tálalás után díszítjük.


Sütőtökös-chilis rizottó (4 főre)

Kusztor Csaba, a gyomber.hu bloggere
„A főzésben azt szeretem leginkább, hogy teret ad a kreativitásnak. Nincsenek tiltott ízpárok, kötelező fűszerezések. Az egész egy izgalmas, vidám, végtelen kísérletezés."

Hozzávalók
1,5 kg sütőtök
˝ fej fokhagyma, vízszintesen félbevágva
˝ fej vöröshagyma
kis csokor rozmaring
400 g rizottórizs
1 dl száraz fehérbor
1 l alaplé
1 evőkanál vaj
˝ citrom
50 g parmezán sajt
1 chili felaprítva
olívaolaj, só, bors


Elkészítés
A sütőtököt hosszában félbevágjuk, a magját kikaparjuk. A hosszúkás részt levágjuk, félrerakjuk. A kerek részt beirdaljuk, bedörzsöljük fokhagymával és rozmaringgal, amelyeket aztán a kivájt mélyedésbe rakunk. Sózzuk-borsozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk, és 175 fokon egy óra alatt vajpuhára sütjük. A húsát és a sült fokhagymát pürésítjük.
A maradék tököt meghámozzuk, felkockázzuk és olívaolajon megpirítjuk a chilivel, majd sózzuk-borsozzuk.
Egy lábosban forró olívaolajon megdinszteljük a felaprított hagymát. Felöntjük borral és kevergetjük, míg az alkohol elfő. Hozzáadjuk a rizst, és közepes lángon 2-3 percig, folyamatosan kavargatva pirítjuk. Hozzáöntünk egy merőkanál alaplevet. 2-3 percig kevergetjük, majd beleöntjük az összes alaplevet. Időnként megkavarva 15-18 percig főzzük.
Amikor a rizs már szinte az összes alaplevet magába szívta, belekeverjük a sajtot és a vajat, majd a sütőtökpürét. Összeforgatjuk a chilis kockákkal, és belefacsarjuk a citrom levét.
Forrón tálaljuk. Csípős, édeskés, halkan citrusos vacsora - ideális a zimankós téli estékre.


Fűszeres sütőtöktorta

Túry Amália, a colorsinthekitchen.com bloggere
„Nagyon szeretem a színes fogásokat, ezért lett a blogom neve Colors in the kitchen, azaz Színek a konyhában. A természet rengeteg színes alapanyagot rejt, amelyet érdemes kipróbálni."

Hozzávalók (20 cm-es tortához, 8 szelethez)
225 g sütőtök (nyersen, hámozás után)
100 g vaj
150 g cukor
2 tojás
150 g liszt
1/2 tk. sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
1/2 tk. őrölt fahéj
1/4 tk. őrölt szerecsendió
1/2 tk. őrölt gyömbér
1/2 kk. só
75 g mazsola (vagy egyéb puha aszalt gyümölcs, de kerülhet bele akár darabolt csokoládé is)
1/2 narancs reszelt héja és leve

A tálaláshoz (citrusos) tejszínhab vagy vaníliapuding

Elkészítés
A megtisztított, apró kockákra vágott sütőtököt vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Robotgéppel a puha vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőtököt és a tojásokat. A száraz alapanyagokat egy tálban összekeverjük, majd azt is hozzáadjuk a tésztához. Végül pedig a mazsolát, a narancshéjat és a narancs levét is hozzákeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és előmelegített 180 fokos sütőben 45-55 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha már nem ragad a tű, akkor készen van. Tálalhatjuk narancsos, illetve citromos tejszínhabbal (250 ml tejszínhez 1/2-1 narancs vagy citrom reszelt héját keverjük), vagy akár vaníliapudinggal is.


Kapcsolódó cikkek:




A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás