2019.08.21. ,
facebookrss


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Salzburgi sívakáció

Havas sportok gazdag választéka álomszép terepen.

Családi Lap
2013.12.06  11:56   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Salzburg tartomány a sportlehetőségek kimeríthetetlen választékát kínálja az Alpok szívében, nem véletlenül sorolják a téli sport világszerte legnevesebb, legnépszerűbb fellegvárai közé. Népszerűségét fokozza több mint 2000 kilométernyi garantáltan hóbiztos sípályája, modern felvonói, lakosainak vendégszeretete, a salzburgi szuper síkártya és a szállodai férőhelyek széles skálája is.
A Salzburg tartományba érkezőket több mint 2000 kilométer elsőrangúan előkészített sípálya, 2000 kilométer sífutópálya, 36 magashegyi, azaz több mint 1000 méterrel a tsz. fölött húzódó sífutópálya és több mint 560 legmodernebb színvonalú felvonó várja.

Elsőrangú sípályák, remek szállások, mennyei élvezetek

A 22 sírégió 100 téli üdülőhelyén évről évre fejlesztik az infrastruktúrát. Sötétedés után is síelhetünk a megvilágított pályákon (ezek leghosszabbika Bad Hofgasteinben található, nyolc kilométer hosszú, magasságkülönbsége 1440 méter), fantáziával és hozzáértéssel kialakított hóparkoknak, új freerider útvonalaknak örülhetünk. Salzburg tartományban kb. 1750 kilométernyi pálya hóágyúzható, vagyis a pályák 87 százaléka. A sípályák szomszédságában 400 alpesi menedékkunyhó és hegyi étterem kényeztet valódi salzburgi vendégszeretettel és jó konyhával. Érdemes elindulnunk a Via Culinaria kiemelt síkunyhókba kalauzoló kalandtúráján is, remek ízekre fogunk találni. A kínálat magas színvonala, a modern infrastruktúra, a messzemenő kényelem, a garantáltan biztos hóhelyzet mind, mind a salzburgi üdülés mellett szól. Ami pedig a szállást illeti: Salzburg tartományban rendkívül széles a választék a legkülönbözőbb kategóriájú és jellegű szállásokból, az 5 csillagos luxusszállodáktól a teljes kényelmet kínáló alpesi üdülőfalvakon át a kényelmes falusi szállásokig és üdülőlakásokig. www.salzburgerland.comA világbajnok síelők hazája

Salzburg tartomány a sísport számtalan világbajnokának hazája. Hogy csak a legismertebb neveket említsük: itt tanult síelni Hermann Maier és Michael Walchhofer. Hermann Maier szűkebb hazája Flachau, az ottani síterepen kezdte pályafutását. Most ugyanitt a Maier síiskola várja a síelést elsajátítani vágyókat. Hű maradt gyökereihez a lesiklás világbajnoka, Michael Walchhofer is, aki szállodák üzemeltetésével foglalkozik Altenmarkt Zauchensee-ben. Napjainkban a 2014-es téli olimpiára készülő Marlies Schild és Marcel Hirscher neve a bizonyíték arra, hogy Salzburg tartomány terepeiről kiváló sportolók kerülnek ki. Marlies Schild a Hochkönig sírégióban edz a legszívesebben. Családjának síiskolája, a saalfeldeni Schild síverseny iskola táboraiban amatőr sízők is ízelítőt kaphatnak a versenysport világából. Marcel Hirscher hazai pályája a Dachstein-West síterep.

Kezdje újra a síelést!

A vidék természetesen nem csak a sísport legkiemelkedőbb versenyzőit kényezteti. Több mint 120 síiskola mintegy 2000 kiválóan képzett sí- és snowboardoktatója mindent megtesz azért, hogy a síelés újoncai is örömüket leljék e remek sportban. Újrakezdők figyelmébe is bízvást ajánlhatjuk Salzburg tartományt. Az „újra sítalpakon" mottó jegyében Salzburg tartomány ellenállhatatlan csomagajánlattal csábítja mindazokat, akik néhány évre felhagytak bár a síeléssel, de szívesen újrakezdenék. Az ajánlatcsomagba 3 éjszakai szállás tartozik a vendég választotta szálláskategóriában, hozzá 3 napos síbérlet, kölcsön sífelszerelés 3 napra, valamint napi 2 órás személyre szabott síoktatás 3 napon át.
www.tui.com/winterurlaub/tui-ski-comeback/


Szuper síkártya

Az érvényessége okán 22 sírégiót összekapcsoló salzburgi szuper síkártya a világ egyik legnagyobb síterepére várja a téli sportolókat Salzburg tartományba. A lehetőségek páratlan sokfélesége a síterepek nagy választékán kívül a kártya „rugalmasságának" is köszönhető. A megváltható min. 3 és max. 14 napos bérlet vagy szezonbérlet változatban (ennek normál ára 2013-14-ben 645,- euró) és a 22 sírégió mindegyikére érvényes. Ha tökéletesen biztosra akarunk menni és biztosítani akarjuk magunknak a tél legszebb napjait, legjobb, ha a 10 napos választásos bérlet mellett döntünk (normál ára 2013-14 telén 437,- euró), ez a bérlet ugyanis a szezon tetszés szerint választott 10 különböző napjára szól. Családoknak külön bónusz is jár: amennyiben egyidejűleg váltják meg a két legidősebb gyerek vagy fiatalkorú szezonbérletét, a család többi gyerek vagy fiatalkorú (1995-ös vagy későbbi születési évű) tagjának ingyen szezonbérlet jár! www.salzburgsuperskicard.com.

Végtelenbe nyúló mélyhavas terepek

A szabadterepes sízés rajongóinak nem tél a tél a mély szűzhó borította hegyoldalak, az előkészítetlen, természetes terep élménye nélkül. Salzburg tartományban ideális freeride terepek kínálkoznak. Egyes régiók fokozottan igyekeznek alkalmazkodni a szabadterepes sízés rajongóinak igényeihez. A Kitzsteinhorn Zell am See-Kaprun-i gleccser síterepe, a Gastein-völgy és a Dachstein-West számos ajánlatot állított össze az egyre nagyobb számban érkező sítúrázóknak és szabadterepes sízőknek. E szép sport zavartalan gyakorlásához elengedhetetlen a lehető legtökéletesebb felkészültség és a biztonsági óvintézkedések abszolút betartása. Nem hangsúlyozhatjuk eléggé, milyen fontos szerep jut a freeride táboroknak és a túrákat kísérő vezetőknek, a síiskolákban folyó képzésnek. A sportolóknak alkalmat kell kapniuk a terep megismerésére, a hóval és a lavinával kapcsolatos tudnivalók rögzítésére.


Északi sportok, vicces és izgalmas sportágak

Északi fitnessz, északi stílusú síelés, nordic walking és nordic cruising - Salzburg tartomány idilli szépségű természetes tájain egyre többen lendülnek mozgásba a sport öröméért és az egészségért. Hagyományos sífutás a több mint 2200 kilométernyi jól karbantartott sífutópályán, nordic walking a 2600 km téli túraúton, nordic cruising rövid sítalpakon, toronyiránt a réteken át, hótalptúrák, sítúrák. A téli sport legismertebb ágai mellett egyre bővül az izgalmas, trendi sportágak megszállottjainak köre. A magashegyi terep és a hó egészen új élményét adja a snowkite, az airboard, a zorbing, a hócsúszdázás. A legvakmerőbbek sportja a jégfalmászás befagyott vízeséseken vagy mesterséges jégtornyokon. Adrenalinfüggőknek remek kihívás Leogang acélsodronyos csúszdája, a Flying Fox XXL. A Wildkogelnél, Brambergben pedig a világ egyik leghosszabb, 14 kilométeres szánkópályája vár. A roppant változatos kínálatot további 120 szánkópálya (ezeknek fele teljes egészében vagy részben megvilágítható) és 68 korcsolyapálya egészíti ki. www.nordicsports.salzburgerland.com
Adventi vásárok, színes téli népszokások, a Csendes éj emlékhelyei

A salzburgi téli üdülés napjaiba nem nehéz romantikát vinni, akár kettesben, akár családosan utazzunk is. Próbáljuk ki a Salzburgban szinte elengedhetetlen téli szórakozásokat, kikocsizzunk ki lovas szánnal, például a filzmoosi Unterhofalmra, vegyünk részt fáklyás túrán, például Seeham biofalu szomszédságában, az Ördögárokban. Nem hagyhatjuk ki a karácsonyi vásárok élményét, a tábortüzet, az alpesi vendégház gondosan összeállított, kosárba csomagolt reggelijét, a téli este hangulatát falusi parasztházak kályhájának pattogó tüze mellett. Sokféle arca van a salzburgi télnek és kedvünktől, érdeklődésünktől, szállásunk jellegétől is függ, hányat fedezünk fel közülük. A tartomány vidékein buzgón ápolják a régről fennmaradt romantikus, misztikus népszokásokat, melyeknek télidőben valóságos tárháza elevenedik meg. Advent idején házról házra járnak a csengettyűsök, Oberndorfban, a Csendes éj keletkezésének helyén megnyílik az angyalposta. A karácsony körüli jeles napokon, ma is él a füstölés szokása, főképp vidéken: a házigazda füstölő serpenyővel járja végig házát és udvarát, a ház népe karácsonyi énekeket énekelve, imádkozva jár a nyomában.

Minden út Salzburg tartományba vezet

Az európai főútvonalak metszéspontjában fekvő Salzburg tartomány könnyen megközelíthető, akár közúton, akár vasúton vagy légi úton induljunk is útnak. Magyarországról indulva néhány óra alatt elérjük az alpesi síparadicsomot.

• Érkezés autóval
Salzburg az európai autópálya-hálózat útvonalainak metszéspontjában található: itt keresztezi egymást az A1-es Bécs-Salzburg, az A8-as München-Salzburg és az A10-es Villach-Salzburg
autópálya. Magyarország felől a Bécsből Salzburgba tartó A1-es nyugati autópályán közelíthetjük meg Salzburg városát, innen a Villach felé tartó A10-es Tauern-autópályán juthatunk tovább Salzburg tartomány déli régióinak (Tennengau, Pongau, Lungau) üdülőhelyeire. A pinzgaui üdülőhelyekre tartva rövid ideig Németország területén autózunk az A8-ason, melyről a Bad Reichenhall/Lofer kijárónál kell letérnünk.
Ne feledjük, hogy az ausztriai autópályákon kötelező a matricaváltás. A matrica a határátkelőhelyeken és a benzinkutaknál kapható.

• Érkezés vonattal
Napközben kétóránként indulnak railjet-szerelvények Budapestről Bécsen át Salzburgba. A menetidő kevesebb mint hat óra! A kedvezményekről a MÁV és az osztrák vasút, az ÖBB honlapján tájékozódhatunk. A salzburgi főpályaudvarról helyiérdekű vonattal (Lokalbahn) vagy távolsági busszalfolytathatjuk utunkat a választott síüdülőhelyre, de igénybe vehetjük a salzburgi repülőtérről közlekedő shuttle-járatokat is.

• Shuttle járatok Salzburg város repülőtere és a tartomány vidéki üdülőhelyei közt
A salzburgi repülőtér és a síterepek között gyors és biztonságos shuttle járatok közlekednek. A shuttlejáratra otthonról is kényelmesen megrendelhetjük jegyünket online. A szolgáltatók elénk jönnek a reptérre, az autóút kényelmes és nem tart sokáig. Tájékoztatást a www.salzburgerland.com honlapon találunk.


Salzburg tartomány síatlasza magyar nyelven, részletesen mutatja be a tartomány síterepeit. A síatlasz a SalzburgerLand Tourismus kiadványa és térítésmentesen rendelhető meg az info@salzburgerland.com honlapon. Ugyanitt áll rendelkezésre a szintén ingyenes Téli üdülés Salzburg tartományban című magyar nyelvű téli magazin is, amely Salzburg tartomány síelőknek és téli vakációzóknak szóló legjobb átalányajánlatairól tudósít és olvasnivalót is kínál a téli sport témakörében.

 


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás