2019.12.06. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


A bőr és az erek őrangyala

Mexikóból került kontinensünkre az avokádó, amelyet Közép-Amerikában már hétezer évvel ezelőtt fogyasztottak.

2013.11.13  14:48   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Mexikóból került kontinensünkre az avokádó, amelyet Közép-Amerikában már hétezer évvel ezelőtt fogyasztottak. A gömbölyded alakú, vékony héjú gyümölcsből étel és kozmetikum is készülhet.
Az avokádó gazdag telítetlen zsírsavakban, amelyek kedvező hatással vannak az erekre, csökkentik a „rossz" koleszterin szintjét. Magas az A-, B1-, B2-, C-, E-vitamin-tartalma, ám kevés cukor van benne, így fogyókúrázók és cukorbetegek is nyugodt szívvel fogyaszthatják. Az érett gyümölcsben kálium, foszfor, vas, nátrium, valamint kalcium és magnézium is található.

Érdekességek
• Termését aligátorkörtének is nevezik.
• A gyümölcsök párosával csüngnek a fán, ezért kapta az „ahuacatl" azték nevet, ami herét jelent.
• A kemény gyümölcs néhány nap alatt megpuhul a kamrában.
• Magjából a reumatikus fájdalmak enyhítésére alkalmas szirupot készítenek.
Hogyan együk?


Közvetlenül a felhasználás előtt hámozzuk meg, mert hamar megbarnul. A húsa lágy, könnyen kenhető, citrommal, sóval, borssal ízesítve remek kenyérre kenhető krémet kapunk belőle. Szeletbe vágva tehetjük szendvicsbe, felaprítva keverhetjük salátához.

A meghámozott, félbevágott, mag nélküli gyümölcsöt locsoljuk meg olívaolajjal és balzsamecettel, tegyük tíz percre a forró sütőbe, frissen őrölt borssal megszórva az igazi.

Kenje a bőrére!

Magas olajtartalmának köszönhetően remek kozmetikum készíthető belőle a száraz bőr ápolására. Az avokádóolajban gazdag krém gyógyírt jelenthet az érzékeny bőrre, és enyhíti az ekcéma kellemetlen tüneteit. Vitaminjai táplálják a bőrt, lassítják az öregedési folyamatot.


Kapcsolódó cikkek:




A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás