2019.08.18. ,
facebookrss


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


MAGAS-Stájerország - az igazi téli öröm

Vérpezsdítő és eredeti, vadromantikus és mindig megújuló, jóllakni a hüttékben és ellazulni a hegyek nyugalmában - ez MAGAS-Stájerország.

2013.10.30  13:45   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Vérpezsdítő és eredeti, vadromantikus és mindig megújuló, jóllakni a hüttékben és ellazulni a hegyek nyugalmában - ez MAGAS-Stájerország: mindjárt a Stájer Semmering mögött, csupán három óra autózásra Budapesttől.
Adventi hagyományok és népszokások.

Az év legcsendesebb hónapja az adventi vásárok ideje. Adventplatz Mürzzuschlagban, karácsonyi vásár Kapfenbergben és Bruck an der Murban, Adventváros Leobenben, és persze a Mariazelli advent - a régió tradicionális kézműves termékeivel mindenkit szeretettel várnak a hagyományos adventi vásárok.

A behavazott mariazelli bazilika előtt az álomszerű vásár standjait belengi a mézeskalács, a zarándokhely hagyományos, kézzel készített különlegességének illata. A mézeskalács készítésének rejtelmeibe kínál betekintést az újonnan kialakított látvány sütöde, az „erLebzelterei" Pirker.

Turnauban a hagyományhoz híven megrendezik a vadász-adventet, ahol a környékbeli erdők vadjaiból készült ínyencségeket kínálnak. A bányászok védőszentje, Szent Borbála tiszteletére a régi bányavárosokban (Eisenerz, Radmer és Vordernberg) rendezik meg a Borbála ünnepet és a Bányászok adventjét.
Tétovázik még, vagy mozgolódik már?

„Csússz neki újra" az idei jelmondata a Stájer Semmeringtől a Hochschwabon át az eisenerzi Alpokig elterülő kellemes kis síterepeknek. Idén rámosolyog a havas szerencse az újrakezdőkre, a kutyabarátokra és a VB szurkolókra - az elégedettségről külön síkomornyik gondoskodik! Hangos sikerre számíthatnak a Stuhlecken a síbob VB résztvevői. De a sípályákon kívül is jó a hangulat: akár jégkuglizás, akár hótalpas túrák, akár sífutás, kutyával vagy a nélkül - a téli örömök MAGAS-Stájerországban mindig MAGASan szárnyalnak!

Tegnapi öltözet, tegnapelőtti lécek, hozzá megkopott sítudás - bizony mindez nem éppen naprakész... Azért még lehet élvezni a siklást a hófehér lankákon, érezni a hó puhaságát a szemünk előtt elsuhanó mesebeli táj szépségiben gyönyörködve - ez a csodálatos érzés MAGAS-Stájerországban könnyedén elérhető! Hiszen az észak-stájer régióban mindenki megünnepelheti saját nagy visszatérését, aki újra élvezni akarja a síelés páratlan örömeit.

A lendületvételhez nagy segítséget nyújtanak a személyre szabott tanácsokkal szolgáló síoktatók is. A „Megzergült újrakezdő csomagajánlatok" a privát síoktatás mellett a felszerelés kölcsönzését, a síbérletet, a szállást és az étkezést is tartalmazzák. Präbiclben még egy símomornyik is gondoskodik a vendég gondtalan pihenéséről - aki a síbérlet beszerzéséről, a felszerelés bérléséről, a transzferről, de még a sípályán kívüli szabadidős programokról is gondoskodik.


VB hangulat a Stuhlecken

14 ország 120 sportolója küzd meg a síbob világbajnoki címért a Spital im Sememring melletti Stuhlecken 2014. február 26 és március 2-a között. Ahogyan az olimpia mottója is mondja: a részvétel a fontos! A részvétel, amire minden vendégnek már a megnyitó ünnepségen lehetősége nyílik a nemzetek fáklyás felvonulásakor a spitali városházától a templomtérig.

A szurkolók a következő napokon a pálya szélén gyülekeznek biztatni a sportolókat - köztük az osztrák Markus Mosert, a 37-szeres világbajnokot. Akit pedig a világbajnoki futamok közepette magával ragad a síbob-láz, az mindjárt lefoglalhat egy „síbob csomagot", így néhány óra edzéssel maga is igazi profivá avanzsálhat.


Síbob, egy igazi MAGAS-Stájer találmány

Mindig felmerül a kérdés: ki volt a feltalálója? Nos, a síbob esetében egyértelmű a válasz: Anton Lenhart, a MAGAS-Stájer városból, Bruck an der Murból, aki a 19. század végén elkészítette a síbob elődjét, a tökéletesen használható monogleitet.Ez az „egynyomú kormányozható szánkó" rendelkezett a modern síbob minden ismérvével, még akkor is, ha a mai versenymodellek a maguk hightec megoldásaival azért nagyon különböznek tőle. Az acél csövekből és fából készült „ős-síbob" ma is megtekinthető Mürzzuschlagban, a téli sportok történetét bemutató Winter!Sport!Museum! kiállításán.MAGAS-Stájerország téli csodavilága nem csak a téli sportok kedvelőinek szívét dobogtatja meg, hanem a vattába öltöztetett tájban a kristálytiszta hegyi levegőt beszippantó kirándulókét is. Romantikus lelkületűek inkább ló húzta szánkóról gyönyörködhetnek a csodálatos tájban, éjszaka pedig vezetett holdfény sétára indulhatnak. Vagy jobban tetszene egy porhót felkavaró szánkóverseny? Azután a nap végén leporoljuk a havat, és irány egy kellemes vendéglő, ahol átmelegedhetünk, és ahol ínyenc falatokkal lakhatunk jól. Az északi sportok kedvelőit pedig 200 km sífutópálya várja.


Négy mancson a havon

MAGAS-Stájerországban az ember hű barátját is várják a tél örömei: a sífutó gazdi mellett futkosni, a nagy fehérségben szánkót kergetni, vagy egyszerűen a vendéglátó házánál hideg orral a hó alatt szimatolni... azután a négy mancs is megérdemelten nyúlhat el a kandalló ellőtt. Kutyatakaró és itatótál a szobában, hozzá rágócsont jár a Hotel Stifthof „Négy mancs a hóban" csomagajánlatában.

A Magas-Stájer régióról

Magas-Stájerország a Stájer Semmeringtől a Hochschwabon keresztül az Eisenerzi alpokig terül el, a hegyvidéki tájat türkizkék vizek és mélyzöld erdők jellemzik. A kellemesen nyugodt időtöltéstől az adrenalinlöketig mindenféle kikapcsolódást kínál a romantikus hegyi táj. A magas-stájer tájakat még nem kebelezte be az iparszerű vendéglátás, ám egyre többen értékelik nagyra a természet és a jól kiépített infrastruktúra kínálta élményeket.

A Hochsteiermark regionális turisztikai egyesületet 2007-ben alapították, Stájerország észak-keleti területének vendéglátóit szolgálja, ide tartozik a Stájer Semmering, a Waldheimat, Veitsch, Kindberg, a Mürz völgyi Streuobstregion, Pogusch, a Stájer Romantika, Bruck, Kapfenberg, Leoben, a Stájer ércut, Palten-Liesing élményvölgyek, a Hochschwab környéke, Mariazell vidéke és a Naturpark Mürzer Oberland. 2012-ben a régióban 814 000 vendégélyszakát töltött 312 000 vendég, akik nagyrészt Németországból, Ausztriából, Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból és Olaszországból, érkeztek.


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás