2019.09.21. ,
facebookrss


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


10 biztonsági jó tanács betörés ellen

Az egyre szaporodó rablások, betörések sok emberben keltenek félelmet, hiszen meglévő vagyonunkat hosszú évek kemény munkájával szereztük meg.

2013.10.28  11:28   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Az egyre szaporodó rablások, betörések sok emberben keltenek félelmet mostanság, hiszen meglévő vagyonunkat hosszú évek kemény munkájával szereztük meg, nem beszélve a benne rejlő személyes tárgyainkról, örökségeinkről. Otthonunk, lakásunk fenntartása a nehéz gazdasági helyzetben sokak számára elég komoly gondot jelent. Éppen ezért még nagyobb figyelmet kell szentelnünk megszerzett értékeink védelmére, hiszen azok pótlása - már amennyiben nem emlékekről van szó - anyagilag jelentős megterheléssel jár.
1. Hozzáértő szakértők bevonásával tervezzük meg családi házunk védelmi rendszerét! A védelmi rendszer kialakításakor arra kell figyelni, hogy az alkalmazkodjon a lakók életmódjához, szokásaihoz. Sohasem az embereknek kell szolgálni a technikai megoldásokat, hanem pont fordítva. A modern riasztórendszerek esetében megoldható minden látszólag komplikált kérdés, de ehhez a telepítést végző mérnököknek alaposan le kell modellezniük az igényeket. Optimálisan a teljes védelmi rendszert érdemes egy megbízható, komoly referenciákkal rendelkező cégre bízni.

2. Mechanikai biztonság
Legyen stabil - nehezen leküzdhető - kerítés a házunk körül. A kovácsoltvas kerítés egyidejűleg gyönyörű keretet is ad otthonunknak, miközben a betörők számára leküzdése a betörők számára a hegyes végű díszítő elemek miatt abszolút kockázatos. Ellenálló biztonsági nyílászárókat kell felszereltetnünk, amelyek a behatolást megakadályozzák vagy megnehezítik. Szereltessünk fel biztonsági ajtót, az ablakra biztonsági fóliát és redőnyt. Profi megoldás a belső rácsok falsíkba süllyesztése, így azok nem keltenek napközben bezártság érzést, és egyúttal a belsőépítészeti látványt sem rombolják. A pinceablakokra belső beépítésű rácsokat javaslok felszereltetni.

3. Elektronikai rendszer
Riasztórendszer kiépítésekor érdemes egyből távfelügyeleti bekötést is igényelni. A lakásriasztó-rendszert és távfelügyeleti bekötést mindenképpen ugyanarra a cégre bízzuk (meghibásodás esetén ne legyen egymásra mutogatás)! Ne feledkezzünk meg a rendszerek folyamatos karbantartásáról és felülvizsgálatáról sem! A riasztó rendszer tervdokumentációját gondosan őrizzük meg, nagy hasznunkra lehet majd, ha a rendszert felül kell vizsgálni.

4. Családi házak esetében a riasztó rendszert kültérre telepíttessük.
A riasztónak a lehető legkorábban kell jelzést adnia, hogy legyen időnk reagálni, ha éppen otthon vagyunk. Hajnali kettőkor nem egy felemelő érzés arra felriadnunk, hogy a betörő már éppen a spájzban tartózkodik. De ha a rendszerünk azt jelzi, hogy éppen a hátsó bejáratot feszegetik, akkor még van időnk felkelni és felkészülni a nem várt éjszakai látogató "fogadására", és értesíteni a hatóságokat. Ha pedig éppen nyaralunk, akkor az idejekorán beérkező jelzésre a távfelügyeleti kivonuló szolgálat jó eséllyel a betörőket még a helyszínen találja, és visszatarthatja a rendőrség kiérkezéséig. A videó távfelügyelet nagyban segíti a diszpécserek és a kivonuló szolgálat gyors reagálását.

5. A lakásunkban lehetőleg ne tároljunk nagy mennyiségű készpénzt és ékszereket!
Amennyiben mégis, azokat biztonságos páncélszekrényben vagy széfben helyezzük el, értékes iratainkkal és egyéb értékeinkkel együtt. Profi megoldás a pánikszoba, amennyiben módunk van rá, alakítsunk ki biztonsági szobát az életterünkön belül.
Fontos! Amennyiben rendelkezünk értékes tárgyakkal, melyekről nem kívánunk lemondani a mindennapokban (pl. festmények), ezeket mindenképpen olyan módon jelöljük vagy tegyük felismerhetővé, hogy egy esetleges eltulajdonítást követően hitelt érdemlően tudjuk beazonosítani. Akár egyszerű fényképfelvételek készítése is elegendő.6. Mindig legyen valaki otthon!

Célszerű az lenne, ha lakásunkban mindig tartózkodna egy felnőtt személy, hisz ennél nem nagyon van jobb vagyonvédelmi megoldás. De mint tudjuk, ez nem minden esetben kivitelezhető. Egy kutya tartása a ház körül, vagy a lakásban nagyon hasznos lehet. A betörők számára macerás dolog az ebek kezelése, inkább tovább állnak és más célpontot keresnek.

Fontos! Ne engedjünk be idegeneket a lakásunkba! Sokféle trükkel próbálkoznak a bűnözők, hogy előzetes terepszemlét tarthassanak. Az egyik ilyen trükk, hogy irreálisan magas összeget kínálnak a házunk megvásárlásáért. Ma már olcsón be lehet szerelni videó kaputelefont, de kitekintő nyílást vagy ablakocskát is minden bejárati ajtóra lehet tenni. Soha se érezzük magunkat nyomás alatt vagy kényelmetlenül, amíg nem tisztázzuk a látogató célját és szándékát!

7. Kerüljük a feltűnő életmódot, a nagyzolást!
Lehetőleg ne dicsekedjünk fűnek-fának anyagi helyzetünkről, vagyonunkról. A közösségi oldalakon különösen kerüljük a lakásunk belső képeinek megosztását, továbbá az olyan érzékeny adatokat, hogy mikor megyünk nyaralni vagy wellness hétvégére. Ha mindenképpen szeretnénk ezeket a híreket megosztani, azt mindig utólag tegyük. Hivalkodó házzal és autóval könnyen a bűnözők körök látókörébe kerülhetünk.

8. A védelmi rendszerünkről, a biztonsági kódjainkról még a baráti körnek és a tágabb családnak se beszéljünk!
Ezeket a bizalmas információkat a lehető legkisebb körben kel tartanunk. A lakáskulcsunkat se adjuk át felelőtlenül idegeneknek és nem megbízható személyeknek. A bejárati ajtót mindig gondosan zárjuk be, a redőnyöket engedjük le, a riasztó rendszert kapcsoljuk be. Nagyon vigyázzunk a lakáskulcsainkra, ne adjuk ki a kezünkből, és persze ne hagyjuk el!

9. Távoli hozzáférés - például okos telefonok segítségével.
A távoli hozzáférés alapvetően nem erősíti a biztonságunkat, csupán biztonságérzetünket. Ugyanakkor kényelmes megoldás és nagyon praktikus előnyei lehetnek éles helyzetekben, mert távolról is azonnal tudunk intézkedni! Egy gombnyomással beélesíthetjük riasztó berendezésünket, ha erről megfeledkeztünk volna. Ha kamerarendszert szereltettünk fel, bármikor haza nézhetünk. Az okos telefonunkon akármikor visszanézhetünk egy időszakra vonatkozó képsort, vagy éles helyzetben azonnal intézkedhetünk, akár ezer kilométer távolságból is.

10. Szervezzünk a szomszédainkkal egyfajta figyelő szolgálatot!
Egy jó szomszéd segítségünkre siethet, ha bajba jutunk. Már itthon is működik néhány helyen a "Szomszédok egymásért mozgalom".
Ne bízzuk akárkire a védelmi rendszerünk kialakítását és felügyeletét. Amiért egy életen át keményen megdolgoztunk, azt ne veszítsük el percek alatt! A vagyonvédelem manapság egy nagyon komoly dolog, amit csak szakértők bevonásával érdemes kialakítani. Forduljunk biztonsági szakértőkhöz, amíg nem késő!


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás