2019.09.21. ,
facebookrss


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Gyerek a kórházban

Hogyan készítsük fel gyermekünket a kórházi bentlétre, és miként könnyítsük meg számára az ott töltött időt?

Családi Lap
2013.10.09  15:15   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Hazánkban évente közel 200 ezer gyerek kerül kórházba, s a kicsik szoronganak, félnek az ismeretlen helyzettől. Hogyan készítsük fel őket az ott-tartózkodásra, és hogyan könnyítsük meg számukra a bent töltött időt?
Az orvosok, a kórház, a betegség szorongást, félelmet vált ki a gyerekből, ilyenkor van a legnagyobb szüksége a szülőre. A helyzet azonban a szülőtől is önfegyelmet kíván, hiszen saját aggodalmán és félelmén túllépve nyugalmat és bizalmat sugározva kell megnyugtatnia gyermekét.

Tinédzsernek sem könnyű

Kezdjük el - életkorának, fejlettségi szintjének megfelelően - időben felkészíteni a gyereket. Magyarázzuk el, miért kell kórházba mennie, mi fog ott történni. Természetesen más a helyzet, amikor hirtelen kerül oda. Ekkor gyorsan túl kell lépni a kezdeti sokkon, és mielőbb a kicsi lelkének ápolására szükséges koncentrálni. A tinédzsert is megviseli, ha kórházba kerül. Többek között azért, mert míg számára a szabadság, a barátok jelenléte a fontos, addig a kórházi lét az elszigeteltséget, a szabályok sűrű rendszerét jelenti számára. Mindemellett szégyenlős, nem szívesen beszél testi tüneteiről.

Gyógyító mesék


Megkönnyíthetjük a gyerek számára a kórházi létet, ha bevisszük kedvenc játékait, könyveit, papírt és ceruzát, hogy rajzolhasson. A nagyobbaknak elengedhetetlen egy mp3-lejátszó, esetleg tablet mobilinternettel, vagy DVD-film, ha van lejátszó a szobában, vagy tudunk neki hordozható készüléket adni.
„Bár a törvény szerint a szülő gyermeke mellett maradhat, ám az intézmények egy része ezt nem tudja megoldani. Sokszor a szülőnek sincs rá lehetősége, hiszen dolgozik, vagy a többi gyerekkel kell törődnie - mondja Horváth Magyary Nóra, az egyik hazai bankcsoport gyógyvarázs elnevezésű programjának zsűritagja. - Kezdeményezésünk önkéntes mesedoktorai gyerekeknek olvasnak mesét, hogy elviselhetőbbé tegyék számukra a kórházi létet."
Üzenet a külvilágból


A család legyen sokat a beteg mellett, a családtagok vigyenek a gyereknek apró ajándékokat, rajzokat, üzeneteket testvértől, baráttól. Meséljenek az otthoni, óvodai, iskolai dolgokról, hogy a kis beteg ne érezze magát teljesen elszakítva addigi életétől. Lehetőség szerint az óvó néni, tanár néni, a legjobb barátok is menjenek be hozzá, hogy ezzel is emlékeztessék: gondolnak rá, visszavárják.

Fontos a feldolgozás

Sok gyerekben nyomot hagy a kórházi tartózkodás, amit otthon megpróbálnak feldolgozni: a hazaérkezés utáni hetekben például gyakran lesz beteg a játék baba, a maci, többször kell őket vizsgálatra küldeni. Próbáljuk a gyereket beszéltetni a történtekről, elmondatni vele, mit szeretett, mi zavarta, hogyan érezte magát. Ez segíthet a benne lévő feszültségek feloldásában, a történtek feldolgozásában, és támpontot adhat egy esetleges újabb kórházi tartózkodás előkészítéséhez.

cimkék:
gyerek, kórház, orvos
A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás