2019.08.18. ,
facebookrss


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Egy falat Belgium

Egy kis kényeztetés mindenkinek jár: fekete kagyló és belga csokoládétorta a tányéron.

Lampért Zsófia
2013.09.18  16:37   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Hasábburgonya, kagyló és csokoládé - a három kulcsszó a belga gasztronómiában. Érdemes megismerni azonban a kis ország ételeit alaposabban is.
A belga ételeket ellentmondásosan fogadja a magyar közönség. Míg a hasábburgonya az egyik legnagyobb kedvenc, addig a cikória és a kelbimbó nem igazán a szívük csücske - avat be a belga konyha titkaiba Tabányi Gábor konyhafőnök. - A kagyló viszont, bár nem megszokott alapanyag nálunk, a belgák imádják. Szintén szokatlan a hazai konyhákban, hogy bor helyett sört használnak sok étel, például egy pörköltféleség elkészítéséhez is. Ráadásul mustáros kenyérrel sűrítik a szarvasragut. A belgák a sajtot nemcsak borok, hanem sörök mellé is szívesen rágcsálják. Ugyancsak kedvencük a világhírű belga csokoládéból készült torta és a mousse.

Kagyló

Hozzávalók
1 kg fekete kagyló (megmosva, megtisztítva)
1/2 szál póréhagyma karikára vágva
4-5 derezd fokhagyma apróra vágva
2 dl százaz fehérbor (nem túl nehéz, pl. rizling, chardonnay)
2 dl főzőtejszín

Elkészítése
Az összes alapanyagot feltesszük egy nagy lábasba főzni, és amikor a kagylók kinyílnak, akkor el is készült az étel. Ami nem nyílik ki, azt ki kell dobni, illetve, ami a főzés előtt meg van nyílva, az szintén rossz!

Belga csokoládétorta

Hozzávalók
Külső tészta
25 dkg liszt
10 dkg olvasztott margarin
3 dkg cukor
csipet só
1 tojás
6 cl tej
1/2 csomag szárított élesztő

Belső tészta
225 gramm étcsoki
175 gramm margarin
45 dkg cukor
5 dkg liszt
2 egész tojás
3 tojássárga

Tetejére
175 gramm étcsoki
10 dkg tejszín
35 gramm margarin

Elkészítése
A külső tésztánál az összes alapanyagot összeöntjük, és jól összegyúrjuk. Egy 28 cm-es kivajazott, lisztezett alacsony peremű tortaformába vékonyra belenyújtjuk. A belső tésztánál a csokit a vajjal megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, a cukrot, és simára keverjük, majd a tojásokat és a végén lelazítjuk a habbá vert fehérjével. 155 fokos sütőben 20 percig sütjük, majd egy kicsit pihentetjük, és rátesszük a megolvasztott, simára kevert tetejét.

 


Kapcsolódó cikkek:




A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás