2019.09.22. ,
facebookrss


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Ízig-vérig nők

Vállalják magukat a foltos hajhullásban szenvedő nők. A kaTARzis kiállítás hamarosan Szegeden mutatkozik be.

Irimiás Alíz
2013.09.16  16:00   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

A nőiesség nem a haj függvénye. Ezt bizonyítják azok az 50-es évek plakátstílusában készült képek, melyek a kaTARzis kiállításon - Budapest és Pécs után - Szegeden és Debrecenben is láthatók lesznek. Nyolc foltos hajhullásban szenvedő nő állt modellt, hogy a pin-up stílus segítségével megmutassa: kopaszon is szép.
Többnyire értetlenül és kétségbeesve pillant a tükörbe, aki először tapasztalja magán a foltos hajhullás (alopecia areata) semmivel sem összetéveszthető jegyeit.

Keveset tudnak róla

Intő jel nélkül, spontán következik be a hajvesztés - mondja dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász, egyetemi docens. - Különös ismertetőjegye, hogy nem megritkul a haj, a szőrzet, hanem teljesen simává válik a bőr egy adott területen (fejen vagy más testrészen), és ahogy kihullott, úgy vissza is nőhet. A különleges betegség általában véve nem örökletes, de genetikai hajlam és sok tényező szerencsétlen együttállása kell a kialakulásához - nőknél és férfiaknál egyaránt. S mivel nem ismert minden eleme, ezért nem is mindig gyógyítható. Az okok megtalálásához többféle vizsgálatot is előír a protokoll. Olyan gyulladást keresnek a beteg szervezetében, melynek hátterében gócfertőzés állhat. Ha pedig kiderül, hogy a foltos hajhullással van dolgunk, az immunrendszer működését igyekeznek szabályozni."
A szakember szerint fontos, hogy a beteg tisztában legyen a problémával, mert csak így képes lelkileg is kezelni azt. Nem véletlen, hogy külföldön felkészült pszichológusokból álló hálózat működik a foltos hajhullásban szenvedő páciensek támogatására. A holisztikus szemléletmód, vagyis amikor testet, lelket egyaránt gyógyítanak, ebben az esetben szinte kötelező.

Katartikus kiállítás

Hazánkban egyedülálló módon keresték meg egymást és fogtak össze a betegségben szenvedő nők. A téma köré szerveződött kiállításnak akkora sikere lett, amire a szervezők sem számítottak. Drahos Zsuzsa, a kiállítás megálmodója: „Több külföldi figyelemfelkeltő kezdeményezéssel is találkoztunk. A végső inspirációt egy angliai kiállítás adta, melynek keretében a foltos hajhullásban szenvedőkről fekete-fehér, naturisztikus, smink nélküli fotók készültek. Mi is szerettünk volna minél több sorstársunkhoz eljutni, és megmutatni a világnak, hogy nem minden kopasz nő rákos beteg. Ráadásul ezt az állapotot a legtöbben nem is betegségként éljük meg, és álmunkban többnyire hajjal látjuk magunkat. A lelkünkben megvívott tusáinkon túljutva képesek vagyunk felvállalni önmagunkat, és szembenézni a félelmeinkkel. Tartóczki Éva stílustanácsadó segítségével a saját ruhatárunkból válogattuk össze azokat a darabokat, amelyek a pin-up stílus legsajátosabb elemei, és a jellegzetes sminkkel ízig-vérig nőknek éreztük magunkat a fotózáson."
Varga Veronika
, a nyolc modell egyike (jobb oldali fotón): „A fotózás és a kiállítás óriási erővel bír, sokak számára valóban katartikus élményt jelentett, és még jobban összekovácsolt minket. A kiállításokon kiderült az is, hogy nemcsak a mi sorstársainknak segítünk ezzel a kezdeményezésünkkel, hanem a más kórral küzdőknek is erőt adunk, hogy felvállalják a gyakran titkolt betegségüket."

Négyoldalals cikkünket - a kiállítás gyönyörű fotóival illusztrálva - a 2013. szeptemberi számunkban olvashatják.

Következő kiállítás: Millenniumi Kávéház és Klub, Szeged, 2013. 09. 28., 17 óra (megnyitó)

A fotókat készítette: Verbőci Patrícia, smink és grafika: Ugrai Judit, stílustanácsadás: Tartóczki Éva


Kapcsolódó cikkek:
A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás