2019.09.21. ,
facebookrss


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Figyeljünk a gyanús anyajegyekre!

Vége a nyárnak, itt az ideje az anyajegyek ellenőrzésének.

Családi Lap
2013.09.12  15:10   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Anyajegyek mindannyiunk bőrén vannak, rendszeres ellenőrzésükről azonban sokan megfeledkeznek. Pedig az időben felismert rosszindulatú elváltozás életet menthet.
Anyajegyszámtól, bőrtípustól függetlenül mindenkinek évente egyszer el kell látogatnia bőrgyógyászhoz, aki ilyenkor megvizsgálja szabad szemmel a teljes bőrt, illetve egyesével dermatoszkóppal az összes anyajegyet.

Tízszeres nagyítás

A dermatoszkóp - több, mint 10 éve - a bőrgyógyászok leghatékonyabb eszköze az anyajegyszűrésre, hiszen az eszköz több, mint tízszeres nagyítást biztosít, és olyan képletek válnak láthatóvá alatta, melyeket szabad szemmel nem vennénk észre.  „Az anyajegyszűrés tulajdonképpen rákszűrés, ezért ugyanúgy mint minden nőgyógyászati rákszűrést, vagy tüdőszűrést, évente szükséges ismételni. A dermatoszkópos vizsgálat teljesen fájdalommentes. Ezzel a módszerrel az orvos olyan mikrostruktúrákat lát, amit szabad szemmel nem lehet látni. Bizonyos jelek utalhatnak rosszindulatúságra, illetve fordítva, a dermatoszkópos kép alapján egyértelműen kizárhatunk rosszindulatú elfajulást, sokszor szabad szemmel ijesztőnek tűnő képlet esetén is"- árulta el Dr. Csernus Krisztina, a Royal Clinics Orvos-esztétikai Központ bőrgyógyász és kozmetológus szakorvosa.Amikor el kell távolítani

A doktornő szerint, gyakran teljesen egyértelmű, hogy az adott anyajegyet el kell távolítani. „Az eltávolításnak több oka lehet. Egyrészt, ha egyértelműen rosszindulatú az elváltozás, vagy eltávolításra javaslunk anyajegyeket megelőzés céljából is. Ez azt jelenti, hogy ugyan még nem rosszindulatú az adott anyajegy, de dermatoszkóp alatt szabálytalan ún. dysplasticus anyajegy igazolódik, melyből idővel akár melanoma is kialakulhat. Levétel mellett döntünk, ha gyakran irritálódik, dörzsölődik, vagy állandó mechanikai hatásnak van kitéve egy anyajegy, pl. melltartó, szoros öv napi rendszerességgel nyomja. Anyajegyek levétele szóba jön bizonyos anyajegytípusok esetében is. Több anyajegytípust ismerünk, ezek közül néhány nagyobb kockázatúnak minősül. Ezeket vagy szoros kontrollal ellenőrizzük, vagy pedig eltávolítjuk."

A szabálytalanság nem minden esetben rossz

Ha valakinek sok anyajegye van, nagy segítséget nyújthat a fotodermatoszkópos vizsgálat, melynek lényege, hogy az anyajegy dermatoszkópos képét rögzítik, így a korábbi és néhány hónappal későbbi felvételeken jól látszik, ha az anyajegy változásnak indult, és ebben az esetben dönthet az orvos eltávolítás mellett. „Ez azért fontos, mert van, akinek egyszerre több szabálytalan anyajegye is van és képtelenség lenne mindet megoperálni, illetve célszerű egy fontossági sorrendet felállítani, ami csak digitális követés és az anyajegyek viselkedésének figyelése esetén lehetséges. Másrészt nem minden szabálytalan anyajegy mutat a későbbiekben változást rossz irányba, nem minden esetben szükséges a sebészi kimetszés, hiszen elég lehet egy szorosabb követés is. Az anyajegy levétel sebészi úton történik, helyi érzéstelenítéssel. Először érzéstelenítő injekciót adunk az anyajegy alá, majd következik a kimetszés és sebzárás. Szövettanra minden esetben elküldjük az eltávolított anyajegyet."

Árulkodó jelek

A rosszindulatú bőrelváltozás megállapítása az orvos feladata, ám testünk rendszeres ellenőrzésével felismerhető a gyanús anyajegy. „Nagyon fontos, hogy otthon vizsgáljuk magunkat. Ha az anyajegy növekszik, szabálytalan alakúvá válik, széli irányában terjed, növedékek jelentkeznek benne, ha a színe egyenetlenné válik, vérzik, gyulladt, viszket, azonnal orvoshoz kell fordulni! Az időben diagnosztizált melanoma több mint 90%-os eséllyel gyógyítható. Egy kései stádium viszont a legrosszabb indulatú daganatok egyike, és sajnos a beteg életébe is kerülhet"- mondta a doktornő.

 


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás