2020.06.02. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Puskás Peti csak a száját használta

A festőművészek világába csöppentek a sztárok, ráadásul nem a kezükbe, hanem a foguk közé ragadták az ecsetet.

2013.09.06  09:48   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

A festőművészek világába csöppentek a sztárok, ráadásul nem a kezükbe, hanem a foguk közé ragadták az ecsetet: Puskás Peti, Varga Viktor, Marád Vera és Végh Judit ugyanis kipróbálta, hogyan dolgoznak a szájjal festő művészek.
Művészek, sztárok és az utca emberei is kipróbálhatták, milyen érzés a kezeik segítsége nélkül, szájjal vagy lábbal elkészíteni egy festményt. Az AMS Art Moments Vizuális Művészeti Fesztivál apropóján rendezett rögtönzött órán kiderült, hogy a mozgássérült művészek lehetnek ügyesebbek és kreatívabbak, mint ép társaik.


Puskás Peti tanácsot kapott

Ránézésre egyszerűnek tűnhet, ám igazi próbatétel az ujjak segítsége nélkül, csupán a fogakkal megtartani az ecsetet. Puskás Peti nem bízott semmit a véletlenre: a művészek tanácsára egy egyszerű formával indított.


„Nagyon örülök, hogy kipróbálhattam, milyen szájjal festeni, mert ezzel bepillantást nyertem más emberek életébe, különleges helyzetébe, amit remekül megoldanak, és igazi alkotóművész válnak belőlük. Másrészről ezek a közösségi élmények jó lehetőségek arra, hogy a hétköznapokban is több figyelmet fordíthassunk embertársainkra" - mesélte Puskás Peti, aki egy kockát festett ecsettel a szájában. -


„A festés könnyebben ment, mint gondoltam: kaptam egy tanácsot, hogy első lépésként egy egyszerű térformával könnyen meg lehet birkózni, és még sikerélményt is ad, így született a térbeli kocka. A képet valószínűleg elteszem emlékbe, de a fesztiválra mindenképpen kijövök az öcsémmel és a barátnőmmel, hogy ők is kipróbálhassák, milyen élmény a kezek segítsége nélkül alkotni" - tette hozzá Peti.


Varga Viktor otthon gyakorolt

Talán kevesen tudják Varga Viktorról, hogy az éneklés mellett a festészet megszállottja. Rajongása nem véletlen, hiszen már a dédapja is festőművész volt, a tehetség pedig apáról fiúra öröklődött a családban.


„Pontosan olyan élmény volt, mint amilyet elképzeltem, főleg, hogy otthon kipróbáltam, milyen egy ecsettel a számban festeni: a saját arcképemet igyekeztem a tükrön megörökíteni. Úgy álltam neki, hogy ez biztos menni fog, azt gondolom ugyanis - és ebben a művészek is megerősítettek-, hogy valójában minden a fejben dől el, ott vannak a képek, a gondolatok - a kezünk, a szánk, a lábunk mind csak eszközök arra, hogy ezek a külvilágban is megjelenjenek. Érdekes utazás volt ez, de én inkább maradok a kezeimnél" - tette hozzá mosolyogva Viktor, aki a lábbal festő művészt örökítette meg, alkotását pedig végül dedikálva a modelljének adta.

 

Madár Vera újraélte gyermekkorát

A fiúk mellett a Jóban Rosszban sorozat színésznője is kipróbálta a különleges technikát: Madár Vera és Végh Judit egy-egy tájképben mutatta meg ügyességét. Vera ráadásul nem először találkozott a szájjal és lábbal festés technikájával.


„Igazán kreatív feladat volt ecsettel a számban alkotni, és elmondhatom azt, hogy a teljes szívemet beletettem ebbe a képbe. Meghatározó élmény volt a művészekkel találkozni, mondhatni újra, hiszen egyiküket régről ismerem. Édesapám nagyon szerette a szájjal és lábbal festő művészeket és alkotásaikat, támogatta őket és különböző rendezvényeket szerveztek együtt. Egészen elképesztőnek tartom azt az életigenlést, azt a szeretetet, ami ezekből az emberekből árad, a vágy, hogy kifejezzék az érzéseiket - ezek az élmények mindig feltöltenek, rengeteg pozitív energiát kaptam ma" - mesélte Madár Vera, aki szerint szájjal készült képe nem sokban különbözik óvodás kori alkotásaitól.

 

Végh Judit nem bírta abbahagyni

A Jóban Rosszban Steiner doktornője, Végh Judit elszántan küzdött a pipacsos rétet ábrázoló képével, és alig bírta abbahagyni a festést. Judit szerint a képe inkább egy gyerekrajzra hasonlít, így a helye valószínűleg kisfia szobájában lesz.


„Nem gondoltam, hogy ennyire le fog kötni a festés: úgy gondoltam, hogy odaülök, húzok pár vonalat és kész a mű. Ehhez képest azt éreztem, amit valószínűleg a festőművészek is, hogy mindig kell még valamit alakítani a képen, és végül teljesen ott ragadtam. Gyerekkoromban nagyon szerettem festegetni, és ugyanaz az érzés jött vissza, mint egykor. A kisfiam már elmúlt két éves, úgyhogy lassan abba a korszakba lépünk, hogy ő is elkezd ismerkedni a rajzolással - lehet, hogy kipróbáljuk a szájjal festést is" - mondta mosolyogva Judit.

forrás: KRQ Communications

A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás