2019.09.22. ,
facebookrss


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Tudjon meg többet a gyermekkori asztmáról

Mi ez a betegség, hogyan kezelhető, veszélyes-e a szteroid szedése gyerekkorban, milyen egyéb gyógymódok léteznek?

Családi Lap
2013.08.15  15:21   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Asztma bármely életkorban kialakulhat, előfordulása egyre gyakoribb, felmérések szerint hazánkban kb. minden 15. gyermek érintett. Összeállításunkban dr. Farkas Márta gyermektüdőgyógyász segítségével azokat a kérdéseket gyűjtöttük össze, melyeket érdemes a kezelőorvossal célirányosan egyeztetni annak érdekében, hogy a terápia igazán hatékony legyen.
1. Mi is pontosan ez a betegség?

Az asztma a légutak gyulladásával járó krónikus, de megfelelő gyógyszerekkel jól kontrollálható betegség. Leírásokból ismerjük a tüneteit, kezelési módjait, de fontosnak tartom megjegyezni, hogy az asztmának több típusa létezik, életkoronként eltérő tünetekkel. Valóban fontos, hogy a szülők ismerjék a betegséget, de általánosítások helyett a gyermekükre vonatkozó személyre szabott információkat hallgassák meg és kövessék a későbbiekben. A diagnózis alapján a szakember egyénre szabottan állítja össze a kezeléshez szükséges gyógyszereket, tanácsokat adhat az életmóddal, a biztonságos sportolással kapcsolatban, mindezt a gyermek állapotának megfelelően.

2. Milyen változtatásokra van szükség az otthonunkban?
Bizonyos környezeti faktorok az asztmás tünetek rosszabbodását, súlyosabb esetben rohamokat idézhetnek elő, ezért a megfelelő kezelés mellett lényeges az otthoni környezet átalakítása is. Ahhoz, hogy a panaszokat okozó anyagokat megismerhessük, allergiavizsgálatra lehet szükség. A betegek döntő többségénél az asztma allergiás hátterű, így a tüneteket gyakran valamilyen allergén is provokálhatja: a szabadban pollen, a lakásban háziporatka, penészgomba vagy állati szőr. Kezelőorvosunktól hasznos tanácsokat kaphatunk azokról a változtatásokról, amiket érdemes megtenni az allergének minimalizálása végett.

3. Mit várhatunk a kezeléstől?
Megfelelő kezeléssel az asztma jól kontrollálható, a betegek teljes életet élhetnek, a sportolásról sem kell lemondaniuk. A vizsgálatok eredményei és a tünetek alapján a kezelőorvos beállítja a gyógykezelést, elmagyarázza, és amennyiben szükséges, begyakoroltatja az inhalációs készülék helyes alkalmazását. A szülőket asztma-napló vezetésére is kérheti. A napszakonként, időjárás, fizikai terhelés hatására változó tünetek feljegyzése fontos információ, amely a későbbiekben segítséget nyújthat a gyógyszerek szedésének egyedi beállításához. Az asztma-akcióterv összeállításával pedig megnyugtató segítséget kaphatunk a hétköznapokhoz. Ebben szerepel a tünetek rosszabbodására, egy esetleges asztmás rohamra utaló kezdeti jelek leírása és az ilyen esetekre vonatkozó tennivalók, a szükséges gyógyszerek listája is.

4. Biztonságosak a szteroidok gyermekkorban?
A legtöbb aggodalom valóban az inhalációs szteroidok alkalmazásával kapcsolatban merül fel a szülők részéről. A gyulladáscsökkentő hatású szteroidok korszerű belégzési technikák segítségével közvetlenül a légutakba juttathatók, így jelentősen csökkentve a szükséges gyógyszer mennyiségét és a nem kívánt mellékhatások kockázatát - magyarázza dr. Farkas Márta. A gyulladáscsökkentésben játszott fontos szerepük ellenére tehát sok szülő valójában feleslegesen tart a szteroidok alkalmazásának esetleges következményeitől.

5. Létezik-e egyéb, tartós megoldást jelentő gyógymód is az asztmára?
A hagyományos terápiák mellett, válogatott esetekben létezik egy - valójában az egyetlen - oki kezelési lehetőség is: az allergénspecifikus immunterápia. Az immunterápiás kezelés segítségével hatékonyan csökkenthető a légutak gyulladása, ezáltal pedig a szteroid tartalmú készítmények alkalmazása is. Ez az egyetlen olyan allergia ellenes terápia, amely képes megváltoztatni az allergiás asztma természetes lefolyását, mivel nemcsak a tünetet kezeli, hanem az immunrendszer működését befolyásolja. A már kialakult asztma kezelése mellett döntő szerepe van a megelőzésben is: egyéb allergiás betegségekben szenvedőknél, szénanátha esetén képes meggátolni az egyik leggyakoribb szövődmény, az asztma kialakulását. A kezelés igénybevétele az elvégzett vizsgálatok és a szakorvos elbírálása alapján, minden esetben személyre szabottan történik.

Forrás: Allergiakozpont

 


Kapcsolódó cikkek:
A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás