2019.06.17. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Régi kedvenc, új ízekkel

A zöldborsót szinte mindenki szereti, sokan azonban csak főzelékként, köretként ismerik. Készítsünk most különleges ételeket belőle.

B. Szabó Lívia
2013.08.12  09:37   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

A zöldborsót régóta fogyasztjuk kellemes, édeskés íze és magas vitamintartalma miatt. Bár a jól ismert, klasszikus fogások mindig jólesnek, ezúttal változatosabb recepteket gyűjtöttünk csokorba.
Leves - feta sajttal és bazsalikommal ízesítve

Hozzávalók:
  • olívaolaj
  • 1fej apróra vágott hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 45 dkg borsó
  • 1 burgonya, hámozott és kockára vágott
  • 1 liter csontlé
  • Fél teáskanál szárított bazsalikom
  • 10 dkg feta sajt
  • só és bors

Elkészítése
Az olívaolajat felmelegítjük, s az apróra vágott hagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a meghámozott és kockára vágott burgonyát, valamint a zöldborsót. Összekeverjük és felöntjük csontlevessel, ezután pedig felforraljuk. A burgonyát és a zöldborsót puhára főzzük, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a bazsalikomot. Hagyjuk egy kicsit kihűlni. Belekeverjük a feta sajtot, sózzuk, borsozzuk és pépesre turmixoljuk. Tálalás előtt melegítsük fel újra, ízlés szerint reszelt feta sajttal, bazsalikom- vagy mentalevéllel díszíthetjük.

 


Krém - dobjuk fel curryvel

Hozzávalók

  • fél fej karfiol
  • 1 csésze zöldborsó
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 2-3 teáskanál currypor
  • só és bors, ízlés szerint

Elkészítése
A karfiolt és a zöldborsót vízben puhára főzzük és leszűrjük. Hozzáadjuk a kókuszolajat, a curryport, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal. Összekeverjük és botmixerrel vagy turmixgéppel addig pépesítjük, amíg kenhető állagúvá nem válik. Pirítós kenyérrel vagy pirított, szeletelt bagettel kínálhatjuk.

 

Tészta - parmezán sajttal megszórva

Hozzávalók:

  • 2 és fél csésze friss, hántolt borsó
  • 1 csomag tészta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 egész citrom
  • 2 evőkanál citromlé
  • olívaolaj
  • 1 csésze finomra reszelt parmezán sajt

Elkészítése
A zöldborsót kevés vízben puhára főzzük, és amikor elkészült, leszűrjük. A tésztát sós vízben megfőzzük. A leszűrt, lecsepegtetett borsóhoz hozzáadjuk a citromlevet, két gerezd fokhagymát préselünk bele, ezután hozzákeverjük az egész citrom lereszelt héját, az olívaolajat és a parmezán sajtot. Ízlés szerint sóval fűszerezzük. Alaposan összekeverjük és turmixgépben puhára mixeljük. Egy krémszerű masszát kapunk. Tálalás előtt összekeverjük a tésztával, és díszítésként parmezán sajtot reszelünk a tetejére.


Befőtt - üvegbe zárva

Hozzávalók

  • egy és negyed csésze fehérborecet
  • egy és negyed csésze víz
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál fehér cukor
  • 1 kiló zöldborsó héjában
  • 4 gerezd fokhagyma, szeletelt
  • 1 vagy 2 kis szárított csilipaprika, hosszában felvágva
  • 1 vagy 2 szál friss tárkony

Elkészítése
Egy lábosban forraljuk fel a vizet és az ecetet, keverjük hozzá a sót és a cukrot. Várjuk meg, amíg felolvadnak, és hagyjuk kihűlni a folyadékot. A zöldborsót héjában tegyük bele egy befőttesüvegbe, helyezzük mellé a szeletelt fokhagymát, a félbevágott csilipaprikát és a tárkonyt. Erre öntsük rá a már kihűtött vizet, és zárjuk le az üveget, tegyük a hűtőszekrénybe. Két hétig hagyjuk, hogy a fűszerek átjárják a zöldségeket. Ezt követően már fogyaszthatjuk, hűtőben hónapokig tárolhatjuk.


Kapcsolódó cikkek:




A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás