2019.09.21. ,
facebookrss


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Indulás az iskolába

Szeptemberben ismét kezdődik az iskola. Praktikus már most elkezdeni a készülődést.

Családi Lap
2013.08.24  13:12   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Szeptemberben ismét kezdődik az iskola. Praktikus már most elkezdeni a készülődést, alaposan utánanézni mire lesz szükség, és hol szerezhető be, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen utána rohangálni.
Akik már tavaly is iskolások voltak könnyebb a dolguk, hiszen sok minden megmaradhat az előző évből, és már van tapasztalatuk, hogy mire lehet majd szükség. Jó, ha már most átnézzük az otthoni készleteket, hogy mi az, amiből esetleg új kell, vagy kiegészítésre szorul, így a végtelennek tűnő lista jócskán rövidülhet. Velük szemben sokkal nehezebb dolguk van az újdonsült kisiskolásoknak és gimnazistáknak.

Ilyenkor az újdonság miatt sok olyan eszköz kerülhet a listára, ami valójában teljesen fölösleges lesz, így növelve az amúgy is hatalmas kiadásokat, és sok olyan dolog is lehet, ami egy még nem tapasztalt szülőnek vagy gyereknek nem jut eszébe, így hiányos lehet a felszerelés, és majd később kapkodva kell pótolni a kimaradt iskolaszereket. Az iskolák ma már beiratkozásnál sokszor adnak listát a beszerzendő dolgokról, de a leendő tanároknál is lehet érdeklődni, hogy mit kell megvenni az iskolakezdéshez, amire mindenképpen szükség lesz.


A fogyóeszközök

Fontos, hogy fogyóeszközök terén, mint a toll, ceruza vagy füzet, gondoljunk a tartalékokra is, így nem fordulhat elő, hogy az iskolából hazatérve szembesülünk a betelt füzettel vagy kifogyott tollakkal. A választásnál tartsuk szem előtt, hogy a gyerekeknek ezek lesznek most a legfontosabb eszközei, amiket minden nap a kezébe vesz. Jó, ha már a legkisebbeket is bevonjuk a vásárlásba. Kérdezzük meg miből, milyet szeretne, hiszen ha ő választja, tetszik neki, sokkal nagyobb örömmel fogja használni, ösztönzőleg hatnak majd. Ne csak az ár legyen fontos, hanem a minőség is.

Sok olyan dologra lesz majd szükség, ami hosszú időre szól, és fontos, hogy kényelmes és jó legyen. Ilyen például a táska, és a tornafelszerelés is. Ha ilyesmit vásárolunk, alaposan fontoljuk meg hol vesszük, itt különösen fontos a megfelelő minőség. Bár rendkívül olcsón is juthatunk ruházathoz, egyáltalán nem biztos, hogy a legolcsóbbat érdemes megvenni.

A gyerekek az iskolában, főleg a kisebbek nem kímélik ezeket. Lehet, hogy rövid távon spórolunk, hosszabb távon azonban többszörös kiadásaink is lehetnek, ha kéthetente új táskát vagy tornaruhát kell vennünk, mert elszakad vagy elromlik. Ma már a környezetvédelem a legkisebbeknél kezdődik. Válasszunk természetes anyagokból készült termékeket.

Vásároljunk tartós eszközöket, mint az újratölthető tollak, hiszen hosszú távon spórolhatunk is, és jobb minőségűek is ezek a termékek. Ha a gyermek ceruzát használ, válasszunk natúrfából, bevonat nélkül készültet. Ezek minden fajta káros anyagtól mentesek. Az újrahasznosított papírból készült füzetek bár kissé drágábbak, megtanítják a gyermeket a környezetvédelemre. Egyes áruházakban már kaphatók öko iskolaszerek is.


Milyen táskát válasszunk?

Az iskolatáska a gyerek egyik legfontosabb kelléke, hiszen naponta használja, és komoly súlyokat kell cipelnie benne. Egy rosszul kiválasztott táska nem csak a gyereke kedvét veheti el az iskolától, az egészségét is komolyan ronthatja, mindennapi viselése tartásromláshoz és hátfájdalmakhoz vezethet. Dr. Riskó Ágnes ortopéd szakorvos szerint a jó iskolatáska a hegymászó hátizsákhoz hasonló. Van derékpántja, és ha ez, és a hátpántok is jól vannak beállítva, akkor főleg a csípőkre és a lábakra esik a súly, a gerinc pedig tehermentesítődik.

Természetesen két vállon kell hordani, és nem egy vállra vetve. Néhány tipp a megfelelő táska vásárlásához: Mindig kérjük ki a gyerek véleményét. Próbálgassa a kezében és a hátán is, hogy kényelmesen és biztosan hordható-e. A jó táska pántjai párnázottak és állíthatók. A pántok szélessége ideálisan körülbelül négy centiméter. Ha ennél sokkal szélesebb, akkor a karokat súrolhatja, ami fájdalmat okozhat, ha pedig keskenyebb, akkor vághatja a gyermek vállát a nagy súly miatt. A hátrész is legyen párnázott, és érintkezzen több ponton a testtel, hogy biztos tartást adjon, így kímélve a hátat.Ha már nagyobb gyerekekről van szó és nem merev táskát akarunk venni, érdemes ellátogatni sportboltokba, mivel ezeknél a termékeknél a test kímélete nagyon fontos szerepet kap. A legkisebbek számára még praktikus lehet a merev iskolatáska. Ezeknek jó a súlyelosztásuk és szépen, gyűrődésmentesen lehet pakolni beléjük. Ha a gyerekek már egyedül közlekednek, legyen a táskán fényvisszaverő csík, vagy foszforeszkáló minták, hogy sötétedéskor is biztonságban legyenek az utcán.

Talán legfontosabb szempont magának a táskának a súlya, hiszen amit benne hord a gyerek az a felszerelés is nagyon nehéz, legalább a táska legyen könnyű. A jó tornafelszerelés Sajnos a legtöbb iskolában nincs lehetőség a testnevelés órák és sportfoglalkozások után tisztálkodásra, ezért nagyon fontos, hogy a tornafelszerelés is a célnak megfelelő, jó minőségű anyagokból készüljön. A póló és a rövidnadrág készüljön természetes anyagokból, száz százalék pamutból. Ebbe nem izzad úgy bele, mint azokba, amik műszálat is tartalmaznak.


Fontos a jó szabásvonal

Legyen a ruházat laza. Jó, ha a felsőrész követi a gyermek mozgását, így sokkal kényelmesebb lesz benne a sportolás. Ilyen szabású sportruházatot sportboltokban találhatunk, és még az áruk sem olyan veszélyes. A tornacipő legyen jól szellőző, fűzős, ami megfelelő tartást biztosít, csökkentve a balesetek lehetőségét. Mindig legyen a felszerelésben váltó zokni, amit minden nap cseréljünk ki. Ne tegyük a felszerelést műanyag zacskóba. Vásároljunk inkább jól szellőző tornazsákot, amibe minden belefér.

Ezzel elkerülhetjük, hogy az izzadtsággal baktériumok szaporodjanak el a ruhákban, és a szagok keletkezését is kiküszöbölhetjük. Ha mégis lehetőség van mosakodásra, zuhanyzásra, készítsünk egy kis tisztálkodó csomagot is a gyerekeknek. Nagyobbaknak a táskában alapfelszerelés legyen az izzadásgátló dezodor, vagy az illatosított testpermet.

A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás