2019.09.22. ,
facebookrss


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Alternatív takarítás

Citromlé, szódabikarbóna, egy kis ecet és só nem húsvéti recept következik, hanem a tavaszi nagytakarítás hozzávalói!

Családi Lap
2013.03.01  11:28   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Citromlé, szódabikarbóna, egy kis ecet és só nem húsvéti recept következik, hanem a tavaszi nagytakarítás hozzávalói! A végeredmény így is csillogó lesz. A különbség annyi, hogy jóval kevesebbe kerül, nem árt a környezetnek, kíméli bőrünket és a tüdőnket.
Néhány egyszerű konyhai hozzávaló lepipálhatja a drága és általánosan használt vegyszereket? Aki kipróbálta, azt mondja, nem is kérdés! Mindössze a gondolkodásunkon kell kicsit változtatni ahhoz, hogy olcsóbban és egészségesebben vezessük a háztartást. Egye meg a súrolószert! Torma Viktória vegyész, a hazikence.hu szakmai vezetője.

Noha úgy véli, vegyészként, felelősséggel nem riogathat, hiszen a legtöbb háztartási tisztítószert úgy állítják elő, hogy nem okozhat egészségügyi problémát, de mert minden takarításhoz, mosáshoz és tisztálkodáshoz ezeket használjuk, hosszú távon okozhatnak gondot. Besokallhat a szervezet, és ez kiválthat allergiás reakciókat. Ezért érdemes ebből a szempontból is tudatosan készülni a háztartási munkákra.

A legtöbb tisztítószer, még a legegyszerűbb mosogatószer is olyan durva vegyszereket tartalmaz, amelyekre valójában semmi szükség egy háztartásban - mondja Torma Viktória.  Mondok példákat: a nátrium-lauril-szulfát a mosogatószerek alapösszetevője - nagyon erős zsíroldó szer. Autószerelő műhelyekben valóban szükség lehet rá, de egy konyhában túlzás.


Ugyanez a helyzet a baktérium- és gombaölő szerekkel. Egy permetezőszerben vagy laboratóriumban helyük van, s bár abban a mennyiségben, amennyit a takarítószerekhez tesznek, bajt nem csinálhatnak, jelenlétük mégis felesleges terhelés a környezetnek és a szervezetünknek. Arról nem is beszélve, hogy jóval drágábbak, mint a hasonló természetes hatóanyagok. Rendszeres használatuk kiszárítja a bőrt, tönkreteheti a hámréteg védekezőképességét, és allergiát, csalánkiütést okozhat.

Az intim területeken pedig sokaknak úgy okoznak gondot például a fehérneműben, ruházatban maradó mosószerek, hogy nincsenek is tisztában vele, milyen egyszerű oka van a problémáiknak. Holott a bajok forrását könnyen ki lehet kerülni, s inkább előnyünkre lesz, ha természetesebben gondolkozunk. Mindenki dönthet úgy, hogy változtat egy kicsit a megszokásain, és mást emel le a polcról, mint korábban.


A cikk folytatását elolvashatja a Családi Lap 2013. márciusi számában.

A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás