2020.05.29. ,
facebookrss

Happy end az Észak-Afrikából Európába tartó veszélyes út végén

Lamin naponta használja személyes tapasztalatait a konfliktussokkal sújtott területekről a biztonságba menekülő migránsoknak nyújtott segítő munkája során. Három évvel ezelőtt Lamin arról álmodott, hogy egyszer azért látogat Európába, mert látni akarta, hogy milyen a hó. De az élet néha teljesen váratlan módon elégíti ki vágyainkat. Lamin az "arab tavasz" miatti menekülésekor láthatott először havat.

Lamin 26 éves, Nigerben született.  Tizennyolc éve élt Líbiában a családjával. Az anyja parfüm boltjában nőtt fel és különböző munkákkal kereste a kenyerét, dolgozott call centerekben és értékesítőként is.  Laminnak esze ágában sem volt elhagyni sem a hazáját, sem a családját. A polgárháború 2011-ben kezdődött Líbiában és az erőszak, valamint sok közeli barátjának halála megváltoztatta Lamin terveit. Meggyőzte anyját és nagybátyját, hogy jobb lesz neki, ha elhagyja hazáját, és menedéket keres. Szívében reménnyel és hittel indult útnak Európába.

Hatszáz útitársával együtt hajón hagyta el Afrikát és nézett szembe a huszonnégy órás tengeri út nehézségeivel, amíg partot ért Lampedusaban. Innen Genovába vitték, majd az Olasz Vöröskereszt Settimo Torineseben lévő központjába érkezett.

"A háború előtt soha nem gondoltam arra, hogy elhagyjam az országot," mondja Lamin. "Aztán amikor már sok korombeli embert megölték, megértettem, hogy Líbia veszélyes hely számomra, és úgy döntöttem, hogy elmegyek. Nem volt úti célom, minden országban jó lett volna egyébként, mert én nem ismertem senkit Európában."

Bővebben...

Migráció - lejárt a szavak ideje!

Nincs több idő üres szándéknyilatkozatokra, könnyekre vagy felszínes együttérzésre. Az év eleje óta több mint negyvenezer bevándorló érkezett Olaszországba, több ezren pedig Dél-Európa más országaiba. A földközi-tengeri migrációs útvonalakon folytatódnak a több száz halálos áldozatot követelő tragédiák.

A Közel-Keleten a szíriai válság kezdete óta több mint 2,6 millió ember menekült el otthonából és keresett menedéket a szomszédos országokban. Legtöbbjük már többször kényszerült otthona elhagyására - először Szírián belül, majd az ország határain túl. Az elveszett gyermekek és szétszakadt családok jelensége mindennapos, és erejüket meghaladja az, hogy, megküzdjenek kilátástalan helyzetükkel.

Szíria, Eritrea, Szomália, a Közép-afrikai Köztársaság és Mali néhány ország azok közül, ahol a migránsok arra kényszerülnek, hogy életüket mentve napokig, hetekig vagy évekig tartó útra keljenek. Ez az út szinte mindig veszélyt és viszontagságot jelent a menekülő családoknak.

Bővebben...

Közel 40 ezer diák adott vért az elmúlt három évben

Ismét eredményes tanévet zárt az Országos Felsőoktatási Véradóverseny. A tanév során közel 13 ezren nyújtották karjukat véradásra. A legtöbb véradót mozgósító intézmények a Véradók Világnapján vehetnek át elismeréseket a Budapesti Corvinus Egyetemen. A Magyar Vöröskereszt a világnap alkalmából országszerte véradásokat szervez.

A Magyar Vöröskereszt, partnerségben az Országos Vérellátó Szolgálattal szeptemberben indította útjára a 8. Országos Felsőoktatási Véradóversenyt, melyre ezúttal 38 egyetem és főiskola nevezett. A diákok közel 300 véradóeseményen adhattak vért a tanév során. Az egyetemeken és főiskolákon szervezett véradásokon közel 14100 véradó jelent meg, közülük több mint 12600 nappali tagozatos hallgató volt és mintegy 3300-an első alkalommal adtak vért.

A verseny, a nappalis hallgatói létszám alapján három kategóriában zajlott (1000 fő alatti, 1000 és 10 ezer közötti és 10 ezer feletti). A véres küzdelmet kategóriánként az az intézmény nyerte, amelyik a nappalis hallgatói létszámához képest a legtöbb véradót mozgósította a tanév során. Eszerint a legaktívabb véradók a Szegedi Tudományegyetem (10 ezer fő feletti kategória győztese), a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán (1000 és 10 ezer fő közötti kategória győztese), és nyíregyházi Szent Atanáz Hittudományi Főiskolán (1000 fő alatti kategória győztese) vannak.

Bővebben...

Ifjú véradókat díjaznak a Véradók Világnapján

A véradókat köszönti, és országszerte véradásokat szervez a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat június 14-én, a Véradók Világnapján. Ezen a napon hirdetik ki a 8. Országos Felsőoktatási Véradóverseny győzteseit is a Budapesti Corvinus Egyetemen.  A statisztikai adatok szerint a versenynek köszönhetően nőtt a 18 évesen vért adók száma.

Példaképek, köztük a helyed! – ezzel a jelmondattal hirdette meg a 2013/14-es tanévre a 8. Országos Felsőoktatási Véradóversenyét a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat, melyre ezúttal 38 egyetem és főiskola nevezett. A verseny célja, hogy minél több fiatal váljon véradóvá, hiszen a véradói átlagéletkor 6 évvel öregedett az elmúlt 26 évben. Azonban a verseny statisztikai adatai szerint nőtt a 18 évesen vért adók száma, hiszen míg 2005-ben 6016-an, addig 2013-ban már 8464-en adtak vért nagykorúvá válásuk évében.

A verseny, a nappalis hallgatói létszám alapján három kategóriában zajlott (1000 fő alatti, 1000 és 10 ezer közötti és 10 ezer feletti). A véres küzdelmet kategóriánként az az intézmény nyerte, amelyik a nappalis hallgatói létszámához képest a legtöbb véradót mozgósította a tanév során. Az ünnepélyes eredményhirdetés immár hagyományosan, a Véradók Világnapján lesz, a verseny idei házigazda intézményénél, a Budapesti Corvinus Egyetemen.

Bővebben...

A Vöröskereszt Vörösfélhold új modellek szerint kezelné a gazdasági válságot

A gazdasági válság hullámvölgyének megtörése tartós és fenntartható megoldásokat igényel, az érintettek érdekében és bevonásukkal pedig új, innovatív módszerekre és beruházásokra van szükség, nem elvonásokra, állapították meg Európa és Közép-Ázsia Vöröskereszt és Vörösfélhold nemzeti társaságai.

A IX. Európai Regionális Konferencián összegyűlt 47 nemzeti társaság képviselői „cselekvési felhívással" fordultak a kormányok, országgyűlési képviselők, a vállalati szektor, a közösségek és a Vöröskereszt és Vörösfélhold felé is.

"A szokásos modellek kudarcba fulladtak társaságainknál: a válság által leginkább érintett embereket képessé kell tenni és el kell kötelezni ahhoz, hogy megtalálják a megoldást, és megerősítsék mind a családok, mind a közösségek rugalmas alkalmazkodóképességét. Nem minden beruházásnak van pénzügyi vonzata, az innovatív gondolkodás is az lehet, a hatóságokkal, társszervezetekkel, a vállalati szektorral és a bevont emberekkel folytatott fokozott együttműködés segítségével, - nyilatkozta Francesco Rocca, a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) alelnöke.

Bővebben...

hirdetés

LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap
hirdetés